Transport gratuit peste 140 lei
Aplica

4 tipuri de vase toxice în bucătărie și alternative

4 tipuri de vase toxice în bucătărie și alternative

Un criteriu esențial de alegere pentru cele mai bune tigăi este materialul. Pentru o mâncare delicioasă și totodată sănătoasă, este important să ai o

tigaie bună. Iată câteva recomandări de tigăi pe care să le folosești cu încredere la gătit, precum și tipuri de vase toxice, de care ar trebui să scapi cât mai curând.

Tigăi din Teflon

Extrem de populare, mai ales pentru faptul că nu lipesc mâncarea, tigăile de Teflon sunt comode, practice în utilizare. Cu toate acestea, ele conțin un polimer din plastic - PTFE (politetrafluoroetilenă). Acesta eliberează toxine atunci când este încălzit la peste 300 grade Celsius. PFOA (acid perfluorooctanoic) este un alt compus chimic periculos în compoziția vaselor de Teflon, ce favorizează dezvoltarea mai multor tipuri de cancer.

Alternativă: fontă
Vasele din fontă se încălzesc rapid și uniform. Au proprietăți antiaderente, ajută la creșterea nivelului de fier din organism și nu permit toxinelor să pătrundă în alimente.

Vase de aluminiu

Metal neurotoxic, aluminiul poate afecta sistemul nervos central, ducând la Alzheimer și SLA (scleroză laterală amiotrofică). Învelișul de protecție se deteriorează ușor, astfel că metalul toxic pătrunde cu ușurință în mâncare.

Alternativă: sticlă

Deși nu au proprietăți antiaderente, vasele din sticlă merită toată atenția. Sunt ecologice, durabile și nu elimină substanțe toxice în momentul gătirii.

Vase de cupru

Cuprul asigură o încălzire rapidă și uniformă. Cu toate acestea, utilizarea vaselor din cupru poate fi periculoasă pentru sănătate. Excesul său în organism poate duce la intoxicații severe cu metale. Totodată, cuprul se elimină la contactul cu produse acide. Mai mult decât atât, tigăile de cupru conțin încă un element toxic: nichelul.

Alternativă: oțel inoxidabil

Vasele din oțel inoxidabil pot fi antiaderente și rezistente în timp.

Vase din ceramică

Vasele cu acoperire ceramică moale conțin substanțe periculoase – plumb, cadmiu, ce pot duce la grave probleme de sănătate.

Alternativă: 100% ceramică

Deși mai costisitoare, vasele din 100% ceramică nu sunt toxice. Sunt durabile, iar alimentele nu se lipesc.

Viziteaza magazinul online