Obiceiuri din bătrâni pentru dragoste și căsătorie – Târgul de pe Muntele Găina

Obiceiuri din bătrâni pentru dragoste și căsătorie – Târgul de pe Muntele Găina

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri din țară este Târgul de pe Muntele Găina. Vezi când are loc și ce înseamnă! Prima atestare documentară a Târgului

de pe Muntele Găina este din anul 1816, fiind mereu organizat în cel mai apropiat weekend de ziua Sfântului Ilie (20 iulie). Conform tradiției, startul este dat de către 2 reprezentanți ai moților din Vidra de Sus și 2 ai crișenilor din Bulzești. Aceștia trăgeau împreună o funie de separare între crișeni și moși.

În noaptea de sâmbătă se adună tinerii din sate, cântă și beau țuică. Fetele apar în zorii zilei de duminică, iar petrecăreții se mută pe Muntele Găina, unde dansul este obligatoriu pentru toată lumea.

O altă componentă de nelipsit este comerțul cu miere de albine, cireșe, ciubere, oale smălțuite și țuică. De departe cel mai interesant moment este târguirea (simbolică, bineînțeles) fetelor, care aduc la târg și zestrea.

Negocierile se poartă între părinţii băiatului şi cei ai fetei, care îi aşteptau pe primii cu masa încărcată cu plăcinte, pălincă şi găini fripte. După negociere, fata este invitată la dans şi, la final, cântărită pe o scândură, ea stând pe un capăt al acesteia şi zestrea sa pe celălalt capăt.

În prezent, toate aceste obiceiuri sunt făcute doar simbolic, în amintirea celor întâmplate cu zeci de ani în urmă. În continuare, merită să fie văzute.

Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2021 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.
Produse in magazin

Cauta dupa cuvantul cheie dorit

Produsul a fost adăugat in cos.
Vezi cos produse!