Vinetele – alimentele sărace în calorii care te ajută să ții la distanță cancerul de colon
Vinetele (Solanum melongena) sunt legume cu o formă ovală și alungită, coajă colorată care poate varia de la alb, la galben, roșu, violet sau indigo,
miez cărnos cu aromă complexă și textură cremoasă. Gătite la abur, la cuptor, coapte sau la grătar, vinetele sunt o delicatesă în bucătărie, făcând posibilă realizarea unor preparate savuroase.
În plus, ele sunt o sursă de proteine, fibre alimentare, potasiu, vitamina C, vitamina B6, fier, magneziu, mangan, cupru.
Valori nutriționale pentru 100 grame vinete
Calorii: 24
Proteine: 1
Lipide: 0.2
Carbohidrați: 5.7
Fibre: 3.4
Beneficiile consumului de vinete
- protejează tractul digestiv, împiedicând astfel apariţia cancerului de colon, prin conținutul crescut de fibre;
- contribuie la scăderea în greutate, deoarece sunt sărace în calorii și conțin fibre care conferă senzație de sațietate, reducând apetitul;
- susțin sănătatea inimii prin fibrele, potasiul, vitamina C, vitamina B6 și conținutul de fitonutrienți;
- scad nivelele de colesterol ‘’rău’’ LDL, datorită acidului clorogenic, care servește totodată drept agent antimicrobian, antiviral și anticancerigen;
- previn formarea cheagurilor de sânge, datorită vitaminei K şi bioflavonoidelor, care întăresc vasele de sânge; este redus, astfel, riscul de infarct şi accidente vasculare cerebrale;
- previn sau țin sub control diabetul, grație fibrelor și carbohidraților ușor solubili;
- au efecte anticancerigene, grație antocianinelor și acidului clorogenic ce protejează celulele corpului de radicalii liberi, prevenind creșterea tumorilor și răspândirea celulelor canceroase;
- îmbunătățesc activitatea cerebrală și acționează preponderent asupra sistemului nervos, datorită unui antioxidant foarte puternic, numit nasunin;
- elimină toxinele, detoxifică rinichii și ficatul, fiind foarte bogate în apă (95%).
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 17.06.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!