Varza – detoxifiantul extrem de sărac în calorii care îți protejează vederea
Varza (Brassica oleracea) pe care o folosim în alimentație de mii de ani poate fi verde sau roșie, are frunze mari, groase și ondulate care se învelesc unele pe altele.
Este bogată apă, în proteine, glucide, vitaminele A, B1, B2, B6, B9, C, E, K și săruri minerale precum fosfor, sodiu, calciu fier, iod, cobalt. Varza roșie are efecte depurative mai intense și o valoare nutritivă mai mare decât cea albă. În plus, aceasta conține resveratrol, cel mai puternic antioxidant.
Varza se consumă, de regulă, crudă (în salată sau sub formă de suc), fiartă (în mâncăruri, supe, ciorbe, plăcinte, etc.) sau călită la cuptor.
Valori nutriționale pentru 100 grame varză
Calorii: 31
Proteine: 1.6
Lipide: 0.2
Carbohidrați: 5.7
Fibre: 2
Beneficiile consumului de varză
- are efecte antitumorale și anticancerigene, reglând acțiunea hormonilor steroidieni în organism (implicați în apariția a numeroase forme de cancer);
- detoxifică ficatul și previne bolile acestuia, grație sulforafanului care stimulează puternic producerea în organism a unor enzime care joacă rolul de detoxifiant al acestui organ;
- protejează vederea și previne cataracta, fiind bogată în vitamina C și vitamina A (salată de varză cu ulei de măsline), ambele cu un puternic efect antioxidant;
- reglează digestia prin conținutul bogat în fibre alimentare;
- ajută în reglarea ponderală, având efect detoxifiant și fiind săracă în calorii, dar bogată în fibre alimentare, vitamine și minerale;
- combate valorile ridicate ale colesterolului și ateroscleroza; împiedică transportul colesterolului cu densitate redusă către vasele de sânge și către țesuturi; împiedică formarea plăcilor de aterom și sclerozarea pereților arterelor;
- sprijină sistemul muscular și sistemul nervos, conținând substanțe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care intensifică procesele de regenerare din organism, are efect adaptogen și anti-oboseală, luptă contra depresiei;
- întârzie instalarea menopauzei, previne și combate afecțiunile specifice acesteia (osteoporoza, prolapsul uterin, cancerul ovarian și uterin);
- întărește imunitatea și grăbește vindecarea infecțiilor respiratorii, datorită vitaminei C, substanțelor cu efect antioxidant, magneziului, potasiului și calciului.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 28.05.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!