Slăbește sănătos consumând orezul brun – aliatul tău în lupta cu kilogramele în plus

10.SEPTEMBRIE.2022
Slăbește sănătos consumând orezul brun – aliatul tău în lupta cu kilogramele în plus

Categorie: Sanatate si Nutritie Autor: Roxana Florescu Zodiacool Foto:pexels.com

Orezul brun, varianta naturală a orezului, este un aliment neprocesat chimic, care își păstrează toți nutrienții din tărâțe și din germene.

Orezul brun are un conținut bogat în calciu, fier, mangan, zinc, fosfor, vitaminele B1, B2, B3, B6 și vitamina E. Totodată, este o sursă bună de aciși grași sănătoși și de fibre.

Întrucât are învelișul de fibre mai puternic, orezul brun necesită un timp de gătire mai lung: la o porție de orez se folosesc trei căni de apă.

Poate fi consumat ca garnitură, cu legume, carne, ori ca desert – sub formă de budinci și nu numai. Orezul brun gătit trebuie reîncălzit o singură dată și nu trebuie lăsat la temperatura camerei.

Valori nutriționale pentru 100 grame orez brun fiert

Calorii: 111
Proteine: 2.6
Lipide: 0.9
Carbohidrați: 23
Fibre: 1.8

Beneficiile consumului de orez brun

̶ este o alternativă perfectă pentru cei care suferă de intoleranță la gluten (pentru cei care nu pot consuma produse din grâu);

̶ asigură nivelul optim de fibre în alimentație, importante pentru sănătatea digestiei și menținerea greutății corporale;

̶ ajută la scăderea în greutate și luptă împotriva obezității, datorită conținutul ridicat de mangan ce poate ajuta la o sintetizare corectă a grăsimilor din organism;

̶ previne bolile declanșate de radicalii liberi, implicit bolile coronare și de inimă, în principal, datorită conținutului ridicat de vitamine și proteine;

̶ ajută în diabetul zaharat, deoarece are un indice glicemic scăzut și poate stabiliza nivelul de zahăr din sânge; responsabili în acest sens sunt acidul fitic, fibrele și polifenolii din orezul brun;

̶ tratează insomnia, fiind o sursă bună de malatonină (hormon de somn); în acest caz, orezul se consumă, seara, în combinații ușoare, cu legume sau leguminoase boabe;

̶ protejează sistemul nervos, accelerand funcțiile creierului prin conținutul bogat în mangan și vitamina B;

̶ tratează depresia, datorită aminoacizilor esențiali glicerină și glutamină care induc o stare de relaxare și reduc efectele tulburărilor provocate de anxietate;

̶ protejează vederea prin conținutul de vitamina E (nu se regăsește în orezul alb); această vitamină mai previne și diferite boli ale creierului;

̶ completează aportul zilnic necesar de fier, furnizând o cantitate de 2,5 ori mai mare a acestui mineral, comparativ cu orezul alb;

̶ protejează împotriva cancerului de colon prin fibrele oferite și aportul ridicat de seleniu;

̶ previne instalarea cancerului de sân și a altor tipuri de cancer cu cauze de natură hormonală prin enterolactona conținută.

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.