Rădăcina de țelină - leguma care poate preveni instalarea cancerului
Rădăcina de țelină (Apium graveolens) se numără printre cele mai sănătoase legume, având nenumărate beneficii, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Cuprins:
Țelina conține pe lângă fibre alimentare, vitamine - C, B1, B2, B6, B9 – și minerale - calciu, potasiu, magneziu, fosfor şi fier.
Țelina în gastronomie
Se recomandă consumul rădăcinii de țelină crude, în salate: se dă pe răzătoare rădăcina de țelină, se adaugă puțină sare, ulei presat la rece şi suc de lămâie, un măr ras şi eventual morcov, varză sau sfeclă rasă, mărar sau pătrunjel verde.
Țelina fiartă poate fi consumată ca atare, sub formă de piure sau în diverse alte mâncăruri, precum ciorbe, tocăniţe, ghiveciuri și nu numai.
Sucul obținut din rădăcina proaspătă se amestecă în proporţie de 3:1 cu suc de morcov (50-150 ml de suc de ţelină pe zi, la un adult).
Valori nutriționale pentru 100 grame rădăcină de țelină
Calorii: 16
Proteine: 0.7
Lipide: 0.2
Carbohidrați: 3
Fibre: 1.6
Beneficiile consumului de țelină
- întărește imunitatea și rezistența la factorii de mediu agresivi prin vitaminele cu rol în protecţia contra radicalilor liberi;
- previne instalarea cancerului, datorită celor opt substanţe cu efecte citostatice, printre care și compuşii acetilenici care stopează creşterea tumorilor;
- este recomandată special copiilor şi adolescenţilor, inclusiv celor cu tulburări de creştere şi de maturizare, întrucât conține mai toate mineralele cu rol în menţinerea sănătăţii sistemului nervos şi a celui endocrin, în dezvoltarea lor
- ajută la scăderea valorilor colesterolului negativ (LDL), pentru că este foarte bogată în fibre alimentare și pentru că stimulează secreția de acizi biliari;
- ajută organismul să devină mai receptiv la acţiunea insulinei, fiind de folos în diabet, toate acestea datorită fibrelor alimentare şi principiilor active cu efect hipoglicemiant;
- tratează supragreutatea, datorită fibrelor alimentare (foarte importante pentru îmbunătăţirea tranzitului intestinal și pentru ţinerea sub control a greutăţii) și efectelor diuretice care elimină excesul de apă din ţesuturi;
- combate infecțiile urinare, grație substanţelor antibiotice cu spectru larg (se consumă suc de ţelină şi de morcov) ;
- luptă contra afecţiunilor bronşice şi pulmonare, având proprietăţi antispastice bronşice, antibiotice, emoliente şi expectorante;
- adjuvant în hipertensiune, datorită compusului 3 - butilftalidă care scade puternic tensiunea arterială prin dilatarea şi relaxarea vaselor sanguine;
- sucul şi salata din țelină elimină substanţele toxice, au efecte antiinflamatoare şi calmante în durerile articulare, și ajută în reumatism;
- sucul sau țelina fiartă elimină excesul de săruri ale acidului uric, calmând crizele dureroase de gută.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 10.10.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!