Proprietățile incredibile a celor mai iubite fructe - cireșele
Cireșele (Prunus avium), unele dintre cele mai iubite fructe, sunt gustoase și hrănitoare, având un puternic efect detoxifiant și acțiune depurativă. De aceea
consumul cireșelor este recomandat mai ales celor care suferă de reumatism, gută, constipație, litiază biliară și renală.
Cireșele conțin peste 70% apă, restul de 30% fiind reprezentat de vitamine – complexul B (B1, B2, B6), care dau energie organismului, și magneziu, care previne starea de oboseală și depresia. Cireșele mai conțin bioflavonoide, acid elagic, antocianine și melatonină.
Mod de consum:
̶ în stare de fruct: pe stomacul gol, cu minimum 15 minute înainte de masă; 600-1000 g pe zi, mâncate în două-trei reprize;
̶ suc proaspăt: o jumătate de litru - un litru de suc pe zi.
Valoare nutrițională pentru 100 grame cireșe
Calorii: 63
Proteine: 1.1
Lipide: 0.2
Carbohidrați: 16
Fibre: 2.1
Beneficiile consumului de cireșe
̶ stimulează și susțin imunitatea naturală a organismului și reglează funcția sistemului digestiv prin antioxidanții care luptă împotriva radicalilor liberi;
̶ ajută la slăbit, deoarece sunt sărace în calorii, au o cantitate mare de apă şi se digeră în timp, ‘’păcălind’’ astfel senzaţia de foame;
̶ contribuie la creșterea acuitătii vizuale și mențin sănătatea țesuturilor, fiind bogate în provitamina A;
̶ ajută rinichii şi vezica urinară (restabilesc funcţia renală), tratând retenţia de lichide manifestată prin umflarea pleoapelor, mâinilor şi picioarelor; totodată, sunt un adjuvant în tratarea cistitei;
̶ protejează inima, fiind un excelent medicament pentru reducerea colesterolului ‘’rău’’ (LDL), dar şi a trigliceridelor aflate în exces;
̶ previn hipertensiunea: în cazul hipertensivilor aflaţi la debutul bolii, cireșele contrinuie la normalizarea valorilor presiunii sanguine, fără medicamente;
̶ tratează bolile reumatice, deoarece reduc inflamaţia articulaţiilor, elimină progresiv durerile, împiedică apariţia proceselor degenerative;
̶ adjuvant în diabet de tip II: conţin puţine zaharuri, care se eliberează lent în sânge, fără a creşte glicemia brusc;
̶ cireşele închise la culoare sau amare au un efect antitumoral uimitor de puternic; pentru prevenție, se vor consuma 0,5 kilograme/zi, iar pentru tratarea cancerului deja instalat (de colon și rect, mamar și de col uterin, de rinichi și vezică, de prostată), se vor consuma minimum 0,8 kilograme/zi.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 16.05.2019
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!