Păstârnacul – ajutorul tău în lupta cu bacteriile şi viruşii
Păstârnacul (Pastinaca sativa) este o legumă cultivată pentru consumul de rădăcini care conferă preparatelor culinare un gust şi o aromă specifică. Este bogat în fibre
alimentare și proteine, vitaminele din grupul B, provitamina A, vitamina C, minerale (potasiu, fosfor și calciu), și conține hidrați de carbon sănătoși. Rădăcina de păstârnac este asemănătoare cu morcovul alb, având gust dulce-picant şi aromat, de ţelină sau pătrunjel.
În alimentație rădăcina este folosită crudă, dată prin răzătoare, amestecată cu sare, untdelemn și alte legume.
Păstârnacul poate fi de asemenea fiert și întrebuințat la aromatizarea salatelor, ciorbelor, supelor -crema, piureurilor din legume.
Valori nutriționale pentru 100 grame păstârnac fiert
Calorii: 71
Proteine: 1.3
Lipide: 0.3
Carbohidrați: 17
Fibre: 3.6
Beneficiile consumului de păstârnac
̶ protejează inima prin nivelul ridicat de potasiu care efect vasodilatator, reduce tensiunea arterială şi stresul cardiac, dar și prin acidul folic (reduce nivelul toxinei celulare homocisteină din sânge);
̶ ajută la digestie, reduce constipaţia, previne tulburările gastro-intestinale, ajută la reducerea colesterolului şi împiedică dezvoltarea diabetului, prin conţinutul ridicat de fibre solubile;
̶ este eficient inclusiv în diabet (crud, ras), ameliorând valoarea glicemiei;
̶ favorizează pierderea kilogramelor în plus prin reglarea proceselor digestive; ajută la eliminarea deşeurilor şi asimilarea nutrienţilor din mâncarea sănătoasă; menține senzația de sațietate;
̶ este un bun protector împotriva viruşilor şi bacteriilor, precum şi un „aspirator” al toxinelor rezultate din metabolismul celular, grație antioxidanților puternici continuti (vitamina A, C);
̶ are un rol important în reducerea malformaţiilor congenitale, datorită acidului folic;
̶ conține antioxidanți, vitamine și compuși organici care protejează organismul de invadatori străini;
̶ stimulează rinichii și activitatea vezicii urinare, având efect drenant (recomandat bolnavilor de reumatism și gută).
Autor: Maria Poinescu, publicat la data 06.03.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!