Mese ușoare cu puține calorii – Tot ce nu știai despre andive
Andivele (Cichorium endivia) sunt legume obținute prin forțarea vegetației unei specii de cicoare în condiții de temperatură crescută și întuneric. Există
două varietăți de andive cultivate: andive cu frunze crețe înguste și andive cu frunze late (scarola). Andivele au formă lunguiață și o culoare alb-gălbuie, mai intensă către vârfurile frunzelor. Deși au un gust amărui, el poate fi ‘’mascat’’ prin preparare și condimentare. Andivele sunt ideale crude, în salate sau ca garnituri (alături de carne la grătar sau la cuptor), dar și în sucuri naturale (au un conținut de 95% apă).
Valori nutriționale pentru 100 de grame andive
Calorii: 17
Proteine: 1.3
Lipide: 0.2
Carbohidrați: 3.4
Fibre: 3.1
Beneficiile consumului de andive
̶ reduc glicemia și colesterolul LDL (‘’rău’’) în cazul diabeticilor sau obezitate, prin conținutul crescut de fibre, glicozide și inulină;
̶ au foarte puține calorii și sunt bogate în fibre care ajută digestia și previn constipația, în același timp reducând riscul bolilor cardiace;
̶ previn dezvoltarea cancerului grație kemferolului, un flavonoid care ȋnfometează tumorile – acest antioxidant foarte puternic mai are rol antiinflamator, analgezic, antimicrobial, antidiabetic, neuroprotector și cardioprotector;
̶ sunt un bun vitaminizant şi remineralizant în alimentaţia copiilor, a convalescenților, a gravidelor şi a vârstnicilor, prin conţinutul ridicat de vitamine (A, C, complexul B) şi de săruri minerale (fier, mangan, potasiu, fosfor, calciu);
̶ conţin numeroşi antioxidanţi - vitamina A, beta-caroten, flavonoide, alcaloizi, taninuri, saponine - care luptă cu radicalii liberi responsabili pentru declanşarea procesului de îmbătrânire prematură, precum şi a numeroase boli;
̶ contribuie la scăderea în greutate, întrucât conţin numeroase vitamine din complexul B, de care organismul are nevoie pentru a regla metabolismul grăsimilor, proteinelor şi carbohidraţilor;
̶ previn şi tratează afecţiuni oculare precum degenerescenţa maculară, cataracta sau glaucomul, datorită vitaminei A şi beta-carotenului (pigmentul care sintetizează vitamina A în organism).
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 24.06.2020
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!