Menține în bună formă sistemul osos – efectele incredibile ale consumului de sparanghel
Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o legumă sub formă de muguri tineri, albi, verzi, roz verzui sau violet, cu gust plăcut
Sparanghelul are un conținut bogat în vitaminele A, B1, B2 C, E, B6 și minerale - calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier și zinc.
În plus, conține 93% apă și cantități importante de acizi grași Omega 3. El poate fi fiert, gătit la aburi, copt, la grătar sau preparat soté. Se poate consuma și crud.
Curăţarea şi ruperea tulpinii lemnoase
Cu un curăţător de legume se îndepărtează părţile lemnoase din jumătatea inferioară a fiecărui lăstar/mugur. Apoi, se rupe partea lemnoasă a tulpinii. Astfel, va rămâne doar partea gustoasă, comestibilă.
Valori nutriționale pentru 100 grame sparanghel
Calorii: 20
Proteine: 2.2
Lipide: 0.1
Carbohidrați: 3.9
Fibre: 2.1
Beneficiile sparanghelului
- luptă împotriva radicalilor liberi care cauzează îmbătrânirea și deteriorarea celulelor, datorită glutationului conținut, vitaminei C și A, zincului, manganului și seleniului;
- combate inflamațiile din organism prin proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, prevenind astfel riscul apariției cancerului;
- ușurează simptomele neplăcute ale reumatismului și artritei, grație calităților sale antiinflamatoare;
- este foarte bun pentru diabetici, datorită profilului de minerale care controlează creșterea glicemiei;
- scade colesterolul ‘’rău’’ din sânge prin puterea sa detoxifiantă;
- protejează sistemul cardiovascular și menține inima sănătoasă, datorită acidului folic ce reglează homocisteina aminoacizilor;
- contribuie la stabilizarea digestiei și combaterea constipației prin conținutul de inulină, fibre și proteine;
- protejează vederea, contribuind la creșterea și dezvoltarea celulară, precum și la îmbunătățirea structurii retinei, datorită vitaminei A conținute;
- stimulează funcția renală și facilitează eliminarea toxinelor, fiind un diuretic natural;
- elimină retenția de apă manifestată în sindromul premenstrual și calmează crampele menstruale;
- are efecte foarte bune asupra siluetei, reducând grăsimea de pe abdomen și păstrând senzația de sațietate, datorită conținutului bogat de fibre și foarte redus de calorii;
- protejează creierul și întârzie instalarea declinului cognitiv, fiind bogat în acid folic și vitamina B12;
- menține sănătatea sistemului osos și ajută la prevenirea osteoporozei și a osteoartritei prin conținutul însemnat de vitamina K;
- menține podoaba capilară sănătoasă, datorită antioxidanților, calciului și vitaminelor A și C care stimulează foliculii de păr ce produc sebum.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 18.08.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!