Menta - un puternic antioxidant cu efecte pozitive asupra organismului

23.MARTIE.2022
Menta - un puternic antioxidant cu efecte pozitive asupra organismului

Categorie: Sanatate si Nutritie Autor: Roxana Florescu Zodiacool Foto:pixabay.com

Menta (Mentha x piperita) este utilizată, în general pentru aromatizarea ceaiurilor, limonadelor, ca mirodenie în preparate diverse, datorită gustului său răcoritor și

efectelor benefice asupra organismului. Menta este o sursă foarte bună de mangan, vitamina C și vitamina A, potasiu, calciu, fier și magneziu.

Deși este o plantă de grădină, această crește bine în orice tip de sol și în ghivece. Se folosește proaspătă sau uscată în preparate diverse, salate, supe, sosuri pentru paste, fiind adăugată la final.

Frunzele mai pot fi folosite ca ingredient în salata de fructe, precum și la aromatizarea ceaiurilor, limonadelor, siropurilor, compoturilor, cremelor și supelor reci.

Valori nutriționale pentru 100 grame mentă proaspătă

Calorii: 70
Proteine: 3.8
Lipide: 0.9
Carbohidrați: 14.9
Fibre: 8

Beneficiile consumului de mentă

̶ liniștește sindromul de colon iritabil, caracterizat prin apariția de crampe imprevizibile, indigestie și perioade alternative de constipație și diaree, având proprietăți antispastice;

̶ ajută la reducerea crampelor și la micșorarea durerii cauzate de gazele abdominale, datorită compuşilor antispasmotici;

̶ reduce senzația ușoară de greață, având un ușor efect anestezic asupra mucoasei gastrice;

̶ protejează și împotriva formării cancerului de colon, de piele și plămâni, grație alcoolui perillyl, un fitonutrient numit monoterpen;

̶ oprește dezvoltarea unor bacterii (Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis, Escherichia coli O157: H7 și Staphylococcus aureus meticilino-rezistent) prin uleiul conținut, care inhibă, totodată, creșterea anumitor tipuri de ciuperci;

̶ ajută la ameliorarea simptomelor nazale de rinită alergică (respirație ușoară), deoarece conține acid rozmarinic, un antioxidant ce neutralizează radicalii liberi și blochează producerea de substanțe chimice pro-inflamatorii (leucotrienele);

̶ scade nivelul de radicali liberi care pot provoca deteriorarea celulelor, datorită vitaminei C, un puternic antioxidant;

̶ stimulează secreția sucului biliar și golirea bilei în intestine, facilitând digestia grăsimilor.

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.