Întărirea sistemului imunitar cu castane - alimentele cu 0 gluten
Castanele comestibile (Castanea sativa) sunt fructele unei specii de castan consumate, în general, fierte sau coapte. Sunt adăugate în piure, umpluturi, supe,
sau servite ca garnitură. Pulpa castanelor, preparată termic, are o textură moale și o aromă dulce. Castanele mai pot fi măcinate și transformate în făină pentru deserturi.
Castanele sunt bogate în carbohidrați și sărace în grăsimi. Sunt o sursă bună de hidrați de carbon, fosfor, lecitină și vitamina C, proteine, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc și potasiu.
Valoare nutrițională pentru 100 grame castane coapte:
Calorii: 245
Proteine: 3
Lipide: 2
Carbohidrați: 53
Fibre: 5.1
Valoare nutrițională pentru 100 grame castane fierte:
Calorii: 211
Proteine: 4.6
Lipide: 2
Carbohidrați: 40
Fibre: 0
Beneficiile castanelor:
̶ dau sațietate și facilitează pierderea în greutate, datorită conținutului lor relativ scăzut de calorii;
̶ energizează organismul, fiind surse importante de amidon (sub formă de carbohidrați complecși);
̶ reglează nivelul de colesterol, fiind surse importante de fibre alimentare;
̶ întăresc sistemul imunitar, prin conținutul lor bogat de vitamina C care luptă cu radicalii liberi;
̶ reglează nivelul de glicemie, datorită aportului de fibre;
̶ reglează tensiunea și susțin activitatea cardiacă, având un aport ideal între sodiu și potasiu;
̶ nu au gluten, fiind indicate celor cu intoleranță la gluten, alergie la grâu sau boală celiacă;
̶ suplimentează aportul de minerale esențiale: fier, calciu, magneziu, mangan, fosfor, zinc, potasiu;
̶ completează aportul de grăsimi sănătoase (mononesaturate), reduc nivelul colesterolului ‘’rău’’ și îl cresc pe cel al colesterolului ‘’bun’’, previn instalarea bolilor coronariene și a accidentului vascular cerebral.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 17.05.2020
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!