Incredibilele efecte terapeutice ale consumului de morcov. Tu le cunoști?
Morcovul (Daucus carota) este printre cele mai sănătoase legume, datorită multiplelor efecte benefice în hrănirea întregului organism şi în menţinerea sănătăţii.
Cuprins:
Rădăcina de morcov, de culoare galbenă-portocalie, are un gust dulceag și un conţinut ridicat de carotenoizi (ce dau culoarea portocalie), vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, și săruri minerale precum fier, potasiu, fosfor, calciu, magneziu.
Alți compuşi organici din morcovi, cu efecte benefice asupra sănătății, sunt: glucide, pectine, proteine, glicolipide, fosfolipide, steroli, lecitine, acizi graşi (linoleic, palmitic), aminoacizi (asparagină) şi daucarină.
Cele mai bune efecte terapeutice se obţin consumând rădăcinile proaspete de morcov.
Consumați sub formă de salate (2 morcovi, zilnic):
- se dau pe răzătoare morcovii bine spălaţi, peste care se toarnă ulei presat la rece;
- se toarma puţin suc de lămâie şi sare după gust;
- se adaugă şi rădăcină de pătrunjel, de ţelină, varză sau sfeclă rasă, precum şi mărar sau pătrunjel verde.
Valori nutriționale pentru 100 grame morcov crud
Calorii: 41
Proteine: 0.9
Lipide: 0.2
Carbohidrați: 9.6
Fibre: 2.8
Beneficiile consumului de morcovi
- previn boala canceroasă (în special cancerul de piele, cancerul esofagului şi al laringelui, cancerul colo-rectal, cancerul gastric, al prostatei sau al vezicii urinare), fiind foarte bogați în substanţe antitumorale, precum falcarinol, luteină şi zeaxantină;
- susțin imunitatea prin conținutul de vitamine A și C, vitamine din complexul B și pigmenți, care stimulează organismul să producă celule cu rol în imunitate, le activează pe cele existente și, în același timp, stimulează producția de anticorpi;
- luptă cu infecțiile virale, datorită vitaminei A, care face membrana celulară mai ‘’dură’’ și mai greu de penetrat de viruși;
- ajută la scăderea valorilor colesterolului negativ (LDL), fiind foarte bogați în fibre alimentare și blocând, atunci când sunt consumați împreună cu alte alimente, asimilarea grăsimilor saturate şi a colesterolului;
- previn hipertensiunea arterială/aritmia cardiacă, datorită glutationului (o substanţă care în organismul uman joacă rolul de coenzimă), dar și potasiului şi magneziului, două minerale care ajută la reglarea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac;
- protejează ochii, datorită luteinei şi zeaxantinei care previn apariţia degenerescenţei maculare şi riscul de cataractă şi ajută la menţinerea acuităţii vizuale până la vârste înaintate;
- stimulează activitatea ficatului, datorită glutationului, o substanță cu un un puternic efect drenor ce stimulează regenerarea celulei hepatice;
- sunt bogați în fibre alimentare, foarte importante pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal, pentru ținerea sub control a greutății, pentru prevenirea cancerului tubului digestiv, pentru scăderea glicemiei și a nivelului colesterolului.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 23.05.2022
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!