Îmbunătățește starea de spirit consumând cel mai scump condiment din lume – Beneficiile șofranului
Şofranul reprezintă staminele unei flori (Crocus sativus), respectiv, niște firișoare delicate cu o nuanță roșiatică închisă
și vârfuri de culoare portocalie, cu aromă ușor picantă, dulce - amăruie. Şofranul este considerat cel mai scump condiment din lume, deoarece fiecare floare produce doar trei stamine, culese manual. Pentru un gram de praf de șofran sunt necesare câteva sute de firicele fine.
Din fericire, aroma ideală se obține prin adăugarea unei cantități foarte mici de șofran în preparate. Ȋn caz contrar, gustul va fi unul amar. Şofranul pisat sau întreg se înmoaie în lichid cald (o linguriță de șofran la trei linguri de lichid - apă, lapte, vin) înainte să fie adăugat în mâncăruri, iar lichidul rezultat se va adăuga în mâncare spre finalul intervalului de gătire.
Amestecul va putea fi folosit când firișoarele de șofran s-au umflat și aproape și-au dublat dimensiunile. Astfel, preparatele vor căpăta o culoare galben – portocaliu.
Se utilizează la condimentarea supelor de pește și a felurilor pe bază de orez, în budinci de lapte, în mâncăruri iuți, curry, la aromatizarea mâncărurilor din miel, oaie, pui.
Valori nutriționale pentru 100 grame șofran
Calorii: 310
Proteine: 11.4
Lipide: 5.8
Carbohidrați: 65.4
Fibre: 3.9
Beneficiile consumului constant de șofran
- previne bolile sistemului respirator și nervos, de rinichi, ficat și bolile vezicii urinare prin compușii crocin și crocetin;
- îmbunătățește circulația sângelui în sistemul digestiv, membranelor stomacului și colonului, calmând astfel aciditatea și colicele gastro-intestinale;
- participă la formarea hemoglobinei și este un co-factor în producerea de globule roșii, luptând împotriva anemiei, datorită conținutului de fier;
- menține sănătatea inimii, ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor și ajută la reducerea lipoproteinelor din fluxul sanguin, datorită potasiului, antioxidanților și crocetinei;
- îmbunătățește starea de spirit, reduce depresia și anxietatea, grație 5 - hidroxitriptofanului care stimulează fluxul sanguin către creier și produce hormonul fericirii;
- luptă împotriva artritei, având proprietăți antiinflamatorii care alină durerile articulare;
- ȋmbunătățește vederea și previne bolile instalate odată cu înaintarea în vârstă, datorită conținutului de carotenoizi;
- are proprietăți anticancerigene și anti-mutagene care inhibă creșterea tumorilor în organism, datorită crocinulului;
- ajută la slăbire, conține o cantitate mare de acizi grași esențiali Omega 6 care absorb grăsimea abdominală și o elimină.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 27.07.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!