Gulia – Valori nutriționale și efecte surprinzătoare asupra organismului
Gulia (Brassica oleracea) este o legumă vitalizantă și foarte dietetică, cu o aromă dulce și delicată, care se dezvoltă la suprafața solului. Este o sursă excelentă de
vitamina C (o cană de gulie = 140% din doza zilnică recomandată de vitamina C) și potasiu, vitaminele A, E, B, calciu, magneziu, zinc, fier, fibre.
Gulia, care seamănă cu o ridiche uriașă, poate fi consumată crudă, fiartă (foarte digerabilă) sau coaptă. Se poate consuma și sub formă de suc, însă acesta trebuie amestecat în proporție de ¼ cu alt tip de suc - de morcovi sau mere.
Din gulia curățată se poate face o salată simplă sau cu alte rădăcinoase, cu un dressing cu muștar sau o salsa verde cu fistic. Se pot amesteca felii de gulie cu felii de mere, fenicul, nuci și brânză de capră, ulei de măsline și suc de lămâie.
Gulia aduce o aromă specială unor ciorbe, de legume, alături de morcovi, ardei gras sau cartofi.
Valori nutriționale pentru 100 grame gulie
Calorii: 27
Proteine: 1.7
Lipide: 0.2
Carbohidrați: 6.9
Fibre: 3.6
Beneficiile consumului de gulie
̶ este indicată în dietele de menținere a siluetei sau de slăbire, prin conținutul său caloric scăzut;
̶ ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv, a colonului și a intestinelor, previne apariția hemoroizilor și a cancerului de col, datorită fibrelor;
̶ favorizează menținerea glicemiei în valori sănătoase, prin fibrele care împiedică absorbția rapidă a carbohidraților în organism;
̶ ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, fiind recomandată persoanelor cu diabet sau hipoglicemie;
̶ este excelentă și pentru sănătatea inimii prin conținutul scăzut de colesterol;
̶ are efect anticancer și antiinflamator, conținând o cantitate bogată de antioxidanți și substanțe fotochimice anticancerigene;
̶ poate contribui la vindecarea sau accelerarea vindecării anumitor anumitor afecțiuni ale pielii;
̶ asigură buna funcționare și activitate a sistemului nervos și circulator, datorită vitaminelor din complexul B precum niacina, vitamina B6 (piridoxină), tiamina (B1), acidul pantotenic (vitamina B5);
̶ ajută la o bună funcționare a sistemului nervos, a mușchilor și a creierului, datorită potasiului;
̶ ajută la menținerea tinereții pielii, la menținerea sănătății gingiilor și a dinților și contribuie la întărirea sistemului imunitar, ajutând corpul să lupte împotriva infecțiilor și a bolilor (datorită vitaminei C).
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 19.10.2020
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!