Fructele care pot preveni cancerul. Motivele pentru care trebuie să consumi roșii
Roșiile (Solanum lycopersicum) sunt fructe cu coajă roșie - translucidă, miez cărnos și suculent, gustoase și sănătoase. Roșiile conțin 90% apă biologică,
vitamina A, complexul B (B1, B2, B5, B6), vitamina C, vitamina E, vitamina K. Conțin cantități însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu și seleniu, precum și acizi organici și licopină. Indiferent că sunt consumate simple, în salate, ca gustare, sau că sunt incluse în rețete, roșiile rămân printre cele mai sănătoase alimente.
Mai mult decât atât, roșiile preparate termic și sucul obținut casnic (bulionul), sterilizat prin încălzire și păstrat în sticlă etanșă, fără conservanți chimici, sunt foarte sănătoase, fiind mult mai bogate în licopină.
Licopina, pigmentul care dă culoarea specifică roșiilor, are un efect antioxidant extrem de puternic, protejând eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de procesele degenerative, de tulburările de metabolism, de diferitele intoxicații (inclusiv de cel cu tutun).
Valori nutriționale pentru 100 grame roșii
Calorii: 18
Proteine: 0.9
Lipide: 0.2
Carbohidrați: 3.9
Fibre: 1.2
Beneficiile consumului de roșii
- previn boala canceroasă, datorită licopinei, un antioxidant mai puternic decât celebra vitamina C, care participă la un număr de reacții chimice ce previn degradarea biomoleculelor critice celulare (lipide, proteine și ADN);
- previn obezitatea și diabetul, accelerând metabolismul amidonului și al grăsimilor, protejând organismul de creșterea colesterolului, de solicitarea excesivă a pancreasului și de supragreutate;
- scad incidența bolilor vasculare prin licopină, vitamina B6, vitamina C și alte substanțe conținute care ajută la menținerea elasticității și rezistenței vaselor de sânge;
- cresc rezistența oaselor și articulațiilor prin conținutul de vitamina K, prin proprietatea de a îmbunătăți asimilarea calciului și de a inhiba procesele degenerative;
- au efecte antiinflamatoare articulare puternice, fiind favorabile reumaticilor; conțin o substanță asemănătoare cu cortizonul, sunt puternic depurative, fiind indicate și bolnavilor de gută (se consumă câte 1 pahar suc proaspăt, dimineața, pe stomacul gol, și înaintea meselor principale);
- sucul previne gripa și infecțiile respiratorii, având efecte antibacteriene directe și mărind rezistența organismului la agresiunile microbiene de orice fel;
- ușurează digestia, mai ales a pastelor făinoase, a orezului și cartofilor, a proteinelor de origine animală; se consumă sub formă de salată, din care să nu lipsească ardeiul gras, care crește efectul drenor al roșiilor și facilitează eliminarea.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 11.02.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!