Fasolea verde - Alimentul cu extrem de puține calorii, care stimulează memoria
Fasolea verde (Phaseolus vulgaris) este fasolea păstăi pe care o găsim în pieţe şi magazine și are de regulă, culoarea galbenă, verde sau verde cu dungi roșii.
Se consumă fiartă rapid în apă sau în abur, gătirea îndelungată distrugându-i mare parte dintre vitamine şi alte principii active. Se pun păstăile bine spălate şi curăţate într-o oală de inox, în apă clocotită. Se lasă să clocotească la foc mic. În momentul în care au devenit moi, fierberea s-a încheiat. Spre final, se poate adăuga ulei, suc de roşii şi condimente, ori un sos alb, după preferințe.
Fasolea verde fiartă în aburi se lasă să se răcească şi se poate consuma simplă (cu ulei de măsline şi sare). Se mai poate servi cu diferite sosuri, precum cele de busuioc, măsline, mentă, ghimbir, cimbru.
Valori nutriționale pentru 100 grame fasole verde fiartă
Calorii: 58
Proteine: 1.8
Lipide: 3
Carbohidrați: 5
Fibre: 2
Beneficiile consumului de fasole verde
̶ scade colesterolul „rău” (LDL), împiedicând oxidarea și depunerea acestuia pe pereții vaselor de sânge, datorită vitaminei A și C, magneziului, potasiului, acizilor grași Omega 3 conținuți;
̶ previne diabetul, deoarece împiedică asimilarea zaharurilor, datorită conținutului de fibre alimentare;
̶ previne cancerul de colon, prin vitaminele și pigmenții care protejează celulele intestinului gros de acțiunea mutagenă a unor substanțe cancerigene, dar și prin fibre;
̶ stimulează memoria, datorită vitaminei B1 care participă la sinteza acetilcolinei, un neurotransmițător esențial pentru memorie;
̶ menține sănătatea sistemului osos, fiind bogată în vitamina K care încetinește acțiunea osteoclastelor, responsabile de pierderea de substanță osoasă;
̶ previne apariția litiazei biliare, prin cantitatea importantă de fibre alimentare (substanțe nedigerabile) care curăță tubul digestiv;
̶ reduce și stabilizează tensiunea arterială, datorită magneziului și potasiului;
̶ vindecă constipația prin fibrele alimentare insolubile necesare pentru normalizarea tranzitului intestinal;
̶ fibrele intervin în scăderea nivelului grăsimilor și al zahărului din sânge (valori ridicate ale colesterolului și ale trigliceridelor);
̶ ajută la slăbire, deoarece stimulează tranzitul intestinal și are proprietăți diuretice;
̶ stimulează imunitatea, datorită vitaminelor, flavonoidelor și antocianilor;
̶ 250 g pe zi combat carențele de minerale și vitamine (magneziu și calciu, fier, vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina K).
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 05.09.2020
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!