Elixirul tinereții – iată cum trebuie consumate semințele de schinduf
Semințele de schinduf (Trigonella foenum graecum), dure, dreptunghiulare sau rombice, de culoare galben - maronie, cu un miros pătrunzător, specific,
au fost folosite în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri. Ele conţin proteine, aminoacizi, lipide, steroli, lecitină, mucilagii.
Din punct de vedere terapeutic, semințele de schinduf se utilizează sub formă de pulbere, macerate, ceaiuri. În scop culinar, schinduful se folosește ca și condiment, măcinat sau nu, la prăjeli, friptură la tavă sau produse de patiserie, mâncăruri cu legume, supe, ciorbe, cereale, pizza, paste, salate, sosuri și brânzeturi, sufleuri de legume.
Semințele de schinduf măcinate au o aromă puternică şi un gust dulce - amărui, amintind de zahăr ars. Ele se pot prăji ușor, pentru a mai diminua gustul amărui.
Valori nutriționale pentru 100 grame semințe de schinduf
Calorii: 323
Proteine: 23
Lipide: 6.41
Carbohidrați: 58.35
Fibre: 24.6
Beneficiile semințelor de schinduf
- mențin sănătatea inimii și a aparatului cardiovascular prin fibrele nedigerabile care absorb grăsimile la nivelul tractului digestiv și mențin un nivel optim al colesterolului;
- sunt un hipoglicemiant puternic în timp (adjuvant în diabet), datorită fibrelor insolubile din compoziție care încetinesc digerarea carbohidraților, prevenind o creștere bruscă a concentrației de zahăr în sânge;
- protejează sistemul respirator prin rolul mucolitic, favorizează expectorația și ajută la îndepărtarea mucusului din bronhii și plămâni; au rol antispastic, calmând tusea cronică;
- tratează dereglările menstruale prin fitoestrogenii care reglează nivelul de hormoni în perioada menstruală și premenstruală, reduc disconfortul abdominal prin efectul antispastic;
- sunt bune pentru siluetă, favorizând dezvoltarea musculaturii în detrimentul adipozităților;
- au efecte remineralizante și vitaminizante directe asupra părului și unghiilor, care devin mai rezistente;
- sunt benefice în alăptare, ajutând la sporirea cantității de lapte și la menținerea sănătății mamei, îmbunătățindu-i apetitul și metabolismul.
Semințele de schinduf nu se consumă în sarcină.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 28.03.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!