Efectele miraculoase ale mărarului. Iată cum poți scăpa de obezitate
Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă aromatică folosită în bucătărie, dar și ca remediu de prim ajutor contra tulburărilor digestive, din cele mai vechi timpuri.
Cuprins:
Frunzele de mărar sunt sărace în calorii și au numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o sursă importantă de vitamina A și C, fibre, calciu și fier.
Frunzele proaspete de mărar se folosesc ca adaos în mâncăruri chiar înainte ca acestea să fie gata, deoarece expunerea la călduri ridicate îl face să își piardă aroma.
Totodată, frunzele proaspete de mărar aduc prospețime și aroma salatelor (de roșii, cartofi, pui, ouă), sosurilor, mâncărurilor din fructe de mare. Se recomandă introducerea mararului proaspăt în alimentație, consumând minimum 30 de grame, zilnic (sau maximum 5 grame pe zi în perioada sarcinii).
Valori nutriționale pentru 100 grame mărar
Calorii: 43
Proteine: 3.5
Lipide: 1.1
Carbohidrați: 7
Fibre: 2.1
Beneficiile consumului de mărar
̶ combate obezitatea și retenția de lichide, deoarece are efect diuretic puternic și reglează apetitul alimentar;
̶ stimulează buna funcționare a rinichilor prin efectul său diuretic;
̶ ajută la procesul digestiv, în doze medii și mici fiind un excelent stimulent al secreției de sucuri gastrice și de bilă;
̶ calmează sughițul, având efecte antispastice puternice;
̶ combate balonarea prin substanțele volatile conținute, care împiedică dezvoltarea în exces a bacteriilor din intestin, prevenind formarea de gaze și apariția colicilor abdominale;
̶ combate eficient durerile de cap (inclusiv cele însoțite de amețeală și de vărsături) prin efectele sale echilibrante asupra sistemului nervos;
̶ ajută în insomnie prin flavonoidele și unele oligoelemente conținute, care stimulează producția așa-numiților „hormoni ai somnului”;
̶ ține cancerul la distanță, datorită flavonoidelor, substanțelor aromatice și a clorofilei, care previn mutațiile celulare, inhibă creșterea tumorilor și declanșează apoptoza;
̶ împrospătează respirația și curăță dinții, menține sănătatea gingiilor și previne inflamațiile mucoasei bucale prin efectele antibiotice și antiinflamatoare ale substanțelor conținute;
̶ protejează oasele și previne pierderii de substanță osoasă (osteoporoză), fiind bogat în calciu și având efecte ușor estrogene;
̶ în postmenopauză încetinește procesele de îmbătrânire, catifelează pielea, ajută la menținerea fermității țesuturilor, datorită cantităților mici de estrogen, hormonul feminin;
̶ reduce valorile ridicate ale colesterolului negativ (LDL) din sânge, datorită conținutului de fibre alimentare.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 20.02.2022
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!