Cum să slăbești simplu și sănătos cu semințele de in
Semințele de in (Linum) sunt cunoscute pentru aportul lor esenţial de grăsimi de cea mai bună calitate, de fibre şi de antioxidanţi. Pentru asimilarea
acestora, este indicat să fie râșnite sau hidratate (înmuiate în mult lichid), înainte de a fi consumate.
Pot fi adăugate în cereale cu lapte, în iaurt sau în sucuri naturale, la micul dejun, ori ca ingredient în supe, chiftele, salate sau produse de panificație, salate din fructe sau piureuri, salate de legume, ciorbe. O lingură cu seminţe de in măcinate este suficientă pentru o zi.
Semințele de in conțin fibre solubile și nesolubile, vitamine (cele din grupa B , vitamina C Și vitamina E), minerale (fosfor, magneziu, cupru, sodiu, calciu, fier, zinc, potasiu și mangan), proteine cu grad ridicat de digestibilitate și valoare biologică.
De asemenea, conțin Omega 3 și Omega 6, acid linoleic, stearic, oleic și palmitic, aminoacizi, mucilagii cu efecte benefice asupra tractului digestiv.
Valori nutriționale pentru 100 grame semințe de in:
Calorii: 534
Proteine: 18.3
Lipide: 42
Carbohidrați: 28.9
Fibre: 27.3
Beneficiile semințelor de in:
̶ ajută la slăbit, reducând senzația de foame (absorb lichidul cu până la de 6 ori greutatea lor); conțin substanțe care ajută la arderea grăsimilor, îmbunătățesc capacitatea digestivă și funcțiile gastrice, estompează celulita (chiar și la femeile slabe);
̶ ajută la scăderea colesterolului și la sănătatea sistemului cardiovascular, contribuind la subțierea sângelui, prevenind acumularea de plăci în artere, protejând vasele de sânge, scăzând tensiunea arterială și reducând valoarea trigliceridelor;
̶ ajută la reducerea constipației, fiind bogate în fibre, recomandate și în sindromul colonului iritabil;
̶ pot reduce simptomele menopauzei prin enterolactona produsă de lignanii semințelor, care favorizează producția de estrogen, alinând neplăcerile;
̶ încetinesc pierderea osoasă, datorită concentrației ridicate de acizi grași conținuți;
̶ cresc imunitatea, deoarece conțin substanțe care reduc inflamația și permit sistemului imunitar să funcționeze mai bine; pot reduce simptomele tulburărilor autoimune (artrită reumatoidă, psoriazis, lupus, etc.);
̶ previn cancerul prin lignina conținută, care are o capacitate antioxidantă importantă, fiind capabilă să neutralizeze radicalii liberi din organism, și care, prin proprietăţile sale antiangiogenice, opreşte formarea de noi vase de sânge la nivelul tumorilor canceroase existente.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 23.08.2021
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!