Condimentul cu proprietăți excelente. Cu siguranță nu știai asta despre tarhon
Tarhonul (Artemisia dracunculus L.) este o plantă cu flori gălbui grupate în inflorescenţe globuloase și frunze alterne linear - lanceolate întrebuințate
Cuprins:
mai mult în domeniul culinar, pentru proprietățile lor aromatice. Este o sursă excelentă de minerale precum magneziu, fier, zinc și calciu, dar și de vitamine - A, C, B6 - și antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism.
Frunzele de tarhon, verzi sau uscate și mărunțite, sunt foarte aromate și au un gust ușor amărui, servind drept condiment în diverse preparate culinare.
Părțile aeriene ale plantei se folosesc în tratamentele naturiste, sub formă de infuzie: o linguriță de plantă la 250 ml apă clocotită, se acoperă, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară; se beau 2 căni pe zi, neîndulcite.
Tarhonul în gastronomie
Tarhonul se poate folosi la ciorbe, poate însoți carnea de porc, vacă, pasăre sau oaie în fripturile cu sos. Tarhonul folosit în preparatele cu carne le diminuează toxicitatea și le face mai ușor de digerat.
Tarhonul verde poate fi adăugat la unele salate, tocănițe, supe sau chiar la peşte.
Important de reținut este și faptul că tarhonul amplifică gustul mâncărurilor, asemenea sării. Totodată, el poate înlocui sarea la persoanele care au regim fără sare (în boli precum hipertensiunea, ischemia cardiacă, hipertiroidia).
Valori nutriționale pentru 100 grame tarhon frunze uscate
Calorii: 295
Proteine: 23
Lipide: 7
Carbohidrați: 50
Fibre: 7
Beneficiile consumului de tarhon
- are proprietăți antioxidante excelente, protejând organismul de numeroase boli grave;
- ajută la prevenirea formării cheagurilor în interiorul vaselor de sânge înguste ale inimii și creierului, prevenind atacul de cord și accidentul vascular cerebral;
- au efect intineritor; tocate fin și puse în salata de crudități sau adăugate în ciorbe, după ce s-au răcit, frunzele ajută la regenerarea ficatului, reduc colesterolul, curăță vasele de sânge și au efect antireumatic;
- ajută la scăderea nivelului de glucoză din sânge prin nivelul ridicat de compuși polifenolici;
- luptă cu anorexia, lipsa poftei de mâncare, inclusiv la convalescenti și la anorexicii cronici; pentru aceasta, se mestecă două - trei frunze, crude sau uscate, pe stomacul gol, cu câteva minute înainte de masă;
- îmbunătățește digestia, având efect de calmant și în probleme digestive comune (indigestie, sindromul de intestin iritabil), deoarece stimulează producerea bilei de către ficat;
- ajută la ameliorarea anxietății și a stresului, dar și a insomniei ușoare, fiind un sedativ blând;
- poate contribui la întreținerea stări generale de sănătate a ochilor, fiind bogat în potasiu și vitamina A;
- protejează dinții împotriva apariției cariei dentare și tartrului, întărindu-le și rădăcina (tarhon crud); alungă rapid durerile de dinţi și de măsele, datorită substanțelor cu efect calmant;
- ajută la slăbit prin detoxifierea organismului, precum și prin reglarea metabolismului (stimulează activitatea sucului gastric).
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 10.09.2023
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELLCOME GIFT
LA ORICE COMNADĂ!