Aliatul perfect în dieta ta. Beneficiile consumului de castraveți

25.MAI.2020
Aliatul perfect în dieta ta. Beneficiile consumului de castraveți

Categorie: Sanatate si Nutritie Autor: Andreea Inea Zodiacool Foto:pixabay.com

Castravetele (Cucumis sativus), una dintre cele mai populare și îndrăgite legume, este un aliment excelent în orice anotimp, fiind plin de apă, vitamine și

minerale. La noi sunt cunoscute două varietăți ale castravetelui: castravetele românesc și castravetele bulgăresc.

- „castravetele de murături” sau „castravete românesc”, cu dimensiuni mai mici, cu coajă aspră, buburoasă, și de un verde deschis la culoare (cea mai populară);

- „castravetele de salată” numit și „castravetele bulgăresc”, lunguieț, care poate atinge până la 40 cm lungime ori și mai mult, cu coaja netedă și de un verde închis; crește mai mult în sere și se găsește în magazine cu precădere în sezonul rece.

Ambele varietăți au proprietăți vindecătoare identice.

Castraveții se consumă ca atare, cu tot cu coajă, foarte bine spălați, în salate sau simpli, tăiați felii (cel puțin 200 g pe zi) sau sub formă de suc (500-1000 ml pe zi).

Valoare nutrițională pentru 100 grame castraveți:

Calorii: 12
Proteine: 0.6
Lipide: 0.2
Carbohidrați: 2.2
Fibre: 0.7

Beneficiile castraveților consumați cu coajă:

̶ ajută la digestia mâncărurilor bogate în proteine (cele mai grele pentru stomac și ficat);

̶ previn tulburările și bolile hepatice la marii consumatorii de proteine (brânzeturi, ouă, peşte, carne);

̶ previn diabetul, stimulând celulele pancreasului să producă insulină, echilibrând glicemia;

̶ ajută la slăbire (600 g/zi), eliminând apa din țesuturi și îmbunătățind metabolismul zaharurilor;

̶ adjuvant în tensiunea arterială oscilantă, prin potasiul, magneziul și fibrele alimentare conținute;

̶ adjuvant în pancreatită, stimulând secreția endocrina și exocrină a pancreasului, și reducând inflamația;

̶ reduc senzația de greață în sarcină sau produsă de mișcare, stres, mirosuri olfactive neplăcute, etc;

̶ alină problemele articulare, prin siliciul ușor asimilabil și magneziu, dar și prin efectele depurative;

̶ diminuează intensitatea durerilor de cap provocate de căldură, insolație, fiind un foarte bun rehidratant;

̶ combat constipația, datorită fibrelor alimentare și apei, stimulând și peristaltismul intestinal și eliberarea de sucuri digestive.

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.