Adaugă ridichile în alimentația ta. Iată cum poți profita de pe urma substanțelor vindecătoare

17.IANUARIE.2023
Adaugă ridichile în alimentația ta. Iată cum poți profita de pe urma substanțelor vindecătoare

Categorie: Sanatate si Nutritie Autor: Roxana Florescu Zodiacool Foto:pixabay.com

Ridichile de lună (Raphanus sativus) sunt legume cultivate pentru rădăcina lor suculentă și bulboasă, au coajă roșie, miez alb și gustos.

Ridichile roșii sunt alimente pe cât de gustoase, pe atât de sănătoase. Sunt alcătuite din aproximativ 90% apă, restul fiind reprezentat de vitamine, minerale și principii active.

Ridichile sunt foarte bogate în vitamina C, însă conțin şi cantităţi semnificative din vitaminele complexului B (B1, B2, B6, B9), vitaminele A sau E. Din arsenalul lor de substanțe vindecătoare nu lipsește potasiul, magneziul, cantităţi mici de fier, manganul şi cuprul biologic.

Ridichile de lună se consumă ca atare, cu tot coajă, inclusiv în salate. Frunzele tinere de ridiche sunt și ele comestibile, conţinand cantităţi importante de vitamina C și clorofilă – o substanţă cu puternice efecte detoxifiante, antivirale şi anti­mutagene.

Valori nutriționale pentru 100 grame ridichi

Calorii: 16
Proteine: 0.7
Lipide: 0.1
Carbohidrați: 3.4
Fibre: 1.6

Beneficiile consumului de ridichi roșii

̶ ajută la pierderea în greutate într-un timp scurt (se consumă patru ridichi mari, înainte de fiecare masă), deoarece calmează foamea, intervin în sens reglator asupra digestiei şi a metabolismului, prelungesc timpul de eliberare a glucozei în sânge și ajută la eliminarea surplusului de apă din organism;

̶ alungă migrenele și greața prin anumite substanţe care calmează stările de incitare cerebrală şi au acţiune favorabilă asupra digestiei; alungă durerile de cap însoţite de vomă, regurgitaţii amare în gură, stare de inapetenţă şi greaţă (2-3 ridichi pe stomacul gol);

̶ sunt benefice pentru ficat, stimulându-i funcția, ajutându-l să lupte cu eventualele infecţii virale şi mărindu-i capacitatea de regenerare;

̶ au efect antiinflamator şi antiinfecţios la nivelul vezicii biliare, facilitând eliminarea pe cale naturală a calculilor („pietrelor la bilă”) formaţi din bilirubină;

̶ ajută în problemele venoase, având proprietăţi venotonice, ceea ce înseamnă că întăresc pereţii venoşi şi ajută la meţinerea elasticităţii lor, prevenind dilatarea venelor şi formarea varicelor sau a hemoroizilor (au efecte uşor laxative şi antiinflamatoare);

̶ previn formarea sau refacerea pietrelor la rinichi prin substanțele diuretice care spală sărurile care se aglomerează şi duc la formarea pietrelor la rinichi (oxalaţii şi uraţii); totodată, elimină infecţiile rinichilor şi ale căilor urinare, reducând inflamaţia, usturimea şi senzaţiile de jenă la urinare prin sulforafanii care acționează ca antibiotice naturale;

̶ au efecte de prevenire şi combatere a bolii canceroase, datorită pigmenţilor şi sulforafanilor, care împiedică multiplicarea celulelor canceroase şi le activează programul de autodistrugere (apoptoză);

̶ ajută în bolile respiratorii (bronşită, inclusiv cea tabagică, astm sau sinuzită), fiind un dezinfectant foarte puternic; elimină surplusul de secreţii de pe arborele bronşic, drenează sinusurile şi luptă contra infecţiilor cronicizate;

̶ tratează hipertensiunea arterială şi bolile cardiovasculare, în general, fiind o sursă foarte bună de vitamina C şi de potasiu; elimină surplusului de apă din organism, protejează rinichii de efectele unor medicamente anti-hipertensive, previn depunerea colesterolului pe artere, previn infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral.

loading...
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.