Când poate fi bun stresul și cum putem face față atunci când e nociv?
Stresul cronic poate să contribuie la apariţia unor probleme ca depresia, învață să-l controlezi. Considerat boala secolului nostru, stresul nu iartă pe
nimeni. Cu toții i-am simțit efectele, ne-am luptat cu el sau am profitat de impulsul pe care ni-l dă uneori. Stresul aduce cu sine emoții negative, încordare, disconfort, dar și schimbări în organism, în încercarea acestuia de a se adapta situației neplăcute. Trebuie să recunoaștem că uneori stresul este și benefic, deoarece ne poate îndemna la acțiune, la luarea unor decizii grele, la mobilizare și schimbare.
De altfel, fără un impuls serios cine ar mai ieși din zona de confort (deși câteodată nu e tocmai confortabilă, ci doar o situație neplăcută ce a devenit obișnuință), învățând ceva nou, adaptându-se, dezvoltându-se? Problema apare atunci când factorul stresor este continuu, apăsător și ne face să rămânem în loc și chiar să ajungem la pământ.
Ca orice problemă, trebuie să existe și soluții pentru a fi rezolvată. În primul rând, trebuie identificată sursa stresului și bine definită, în termeni cât mai mulți și concreți, pentru a înțelege cât mai bine cu ce ne confruntăm. Apoi, e bine să ne îndreptăm atenția asupra efectelor pe care le are acest stres asupra noastră – fiziologic, psihologic, emoțional, comportamental.
Astfel va fi mult mai ușor să identificăm abilitățile de care avem nevoie pentru a ne adapta (chair dacă e vorba de o schimbare majoră), ce pot fi dezvoltate cu voință și perseverență.
La fel de indicat este să socializăm mai mult, să ne impunem un stil de viață sănătos, să îi ajutăm pe alții (deoarece altruismul face bine stării psihologice și crește încrederea în forțele proprii), să căutăm metode noi de relaxare. În cele din urmă, o metodă ceva mai simplă și mult mai sigură este să cerem ajutorul celor apropiați sau chiar unul de specialitate.
Autor: Andreea Inea, publicat la data 28.11.2018
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!