Tradiții și obiceiuri de ziua celui mai îndrăgit ocrotitor al copiilor

05.DECEMBRIE.2018
Tradiții și obiceiuri de ziua celui mai îndrăgit ocrotitor al copiilor

Categorie: Astrologie Autor: Andreea Inea Zodiacool Foto:unsplash.com

6 Decembrie, ziua de prăznuire a Sfântului Nicolae, mai este cunoscută în popor ca fiind Crăciunul copiilor. 6 Noiembrie, ziua de prăznuire a Sfântului

Nicolae, mai este cunoscută în popor ca fiind Crăciunul copiilor. Este motiv de sărbătoare, de bilanț pentru cei mici, de răsplată a celor cuminți, dar și de pedeapsă ușoară a celor ceva mai obraznici.

Ocupând un loc special în panteonul popular, Sfântul Nicolae este sărbătorit începând cu seara zilei de 5 Decembrie și continuă până pe 7 Decembrie, zi supranumită Ciuda Sfântului Nicolae și în care nu se lucrează, ci se fac prăznuiri pentru cei care au avut moarte năpraznică, înecați sau cei pierduți fără urmă. De asemenea, nu sunt lipsite obiceiurile și tradițiile. Este arhicunoscut obiceiul de a primi cadouri sau vărguțe de la Moș Nicolae în încălțări, în funcție de faptele de peste an. Atenție însă că încălțămintea trebuie să fie curată, altfel Moșul nu se mai oprește să lase darurile.

În plus, din popor se spune că atunci când „Sfântul Nicolae își scutură barba albă, ninge negreșit”.

Această sărbătoare se ține pentru a ne feri de boli și lovituri. În mediul rural, se poate face o predicție a roadelor de anul următor, punând crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, caz în care e semn că va fi un an bun pentru recoltă.

Sfântul Nicolae nu este doar ocrotitor al copiilor, ci și al văduvelor, orfanilor și fetelor sărace, oameni pe care îi ajuta încă din timpul vieții. De asemenea, este stăpânul apelor și are puterea de a-i salva de la înec pe corăbieri.

Tot în această zi se sărbătorește Sfânta Filofteia, importantă pentru ajutorul în căsnicie și în perioada de lehuzie.

loading...
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.