Cum va fi vremea în următoarele luni după tradițiile Anului Nou Bisericesc
Pe 1 septembrie se consideră, potrivit tradiției moștenite din Legea Veche, că s-a început crearea lumii. Anul Nou Bisericesc începe pe 1 septembrie, în
această zi considerându-se potrivit tradiției moștenite din Legea Veche că s-a început crearea lumii. De asemenea, tot atunci se spune că Mântuitorul și-a început activitatea publică.
În tradiția populară, deoarece anul bisericesc este în strânsă legătură cu ciclurile agrare (pe 1 septembrie începe toamna, deci sezonul strângerii recoltelor; se încheie vechiul an agricol și începe unul nou, odată cu pregătirea terenului pentru semănăturile de toamnă), pot fi făcute prognoze meteo.
Astfel, se spune că așa cum va fi vremea pe 1 septembrie, așa va fi tot anul. Mai exact, dacă de exemplu, dimineață este ploaie, atunci se anunță o primăvară ploioasă. Apoi, dacă la amiază vremea este frumoasă și cerul senin, vom avea vreme favorabilă tot anul. Pe de altă parte, dacă ziua este ploioasă, tot așa va fi și tot anul bicericesc ce abia începe, așa cum dacă este soare puternic, anul va fi secetos. Apoi, dacă prima zi a Anului Bisericesc este posomorâtă, vom avea o toamnă atât de capricioasă încât gospodarii vor putea cu greu să își strângă recoltele în timp util.
Se mai spune că dacă tună de Anul Nou Bisericesc, va fi o toamnă lungă.
Ziua de 1 septembrie este respectată de mulți oameni cu credință, deoarece este sărbătorit Sfântul Simeon Stâlpnicul, care conform tradiției populare susține cerul și pământul și este patronul vânturilor și cel care poate aduce cutremurele.
Autor: Andreea Inea, publicat la data 01.09.2018
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!