Ardeiul iute – ce este capsaicina și cum te poate ajuta să slăbești
Proprietățile iritative foarte puternice ale ardeiului iute (Capsicum annuum) au extrem de multe aplicații practice. Capsaicina, substanța care le dă ardeilor
iuți și gustul picant - arzător intens este un puternic stimulent al circulației sanguine.
Aceasta reglează reacțiile sistemului imunitar, interacționează cu substanțele care determină inflamația articulațiilor sau apariția proceselor degenerative în organism.
Ardeiul iute conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten, vitaminele K și B6, potasiu, fibre alimentare, tiamină, riboflavina, niacină, acid folic, fier, magneziu și fosfor. Uscat, crud, ulei, praf sau fulgi, ardeiul iute se adaugă in nenumărate preparate culinare.
Valori nutriționale pentru 100 de grame ardei iute
Calorii: 21
Proteine: 0.9
Lipide: 0
Carbohidrați: 2
Fibre: 0
Beneficiile ardeiului iute
̶ stimulează procesul de slăbire, prin creșterea termogenezei - procesul prin care corpul generează căldură și arde calorii în mod suplimentar;
̶ luptă împotriva inflamației, întrucât capsaicina încălzește corpul și este un inhibitor puternic al substanței P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii;
̶ îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, reducând nivelul colesterolului din sânge, a trigliceridelor și agregarea plachetară;
̶ previne diabetul de tip II (3-5 g de ardei iute, consumat în timpul mesei, reduce secreția excesivă de insulină, una din fazele precursoare ale diabetului de tip II);
̶ întăreşte imunitatea prin conținutul ridicat de betacaroten și provitamina A ce oferă organismului o doză suplimentară de vitamina C și A, esențiale pentru prevenirea infecțiilor;
̶ tratează indigestia, deoarece stimulează producția de sucuri gastrice și îmbunătățește peristaltismul gastro-intestinal, îmbunătățește absorbția substanțelor nutritive;
̶ previne cancerul de prostată, grație capsaicinei care distruge în mod eficient celulele canceroase;
̶ alungă migrena prin substanțele care intervin în procesul neurochimic de transmitere a durerii (blochează parțial influxurile nervoase care dau senzația de durere de cap și de greață);
̶ ardeii iuți verzi sunt mai bogați în vitamina K, care ajută la cicatrizarea mai rapidă a rănilor și previne cancerul;
̶ ardeii iuți galbeni sunt mai bogați în vitamina A, care întărește membrana celulară, prevenind astfel infecțiile;
̶ ardeii iuți roșii sau cu nuanțe de portocaliu sunt bogați în licopen, acea substanță anticancerigenă și cu efecte de reîntinerire.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 18.01.2021
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!