Anghinarea – alimentul cu puține calorii și cu rol crucial în sănătatea oaselor
Anghinarea (Cynara scolymus) este o plantă cultivată pentru solzii cărnoşi ai inflorescenței sale, dar și pentru receptaculii florali care sunt comestibili.
Planta are frunze mari, crestate, verde închis pe faţă şi cenuşii-albicioase pe dos. Bulbul florii este folosit în gastronomie, iar rădăcinile și frunzele de anghinare sunt utilizate cu succes în medicina naturistă. Consumată în stare proaspătă sau gătită la aburi, anghinarea este un adevărat aliment-medicament. Este bogată în vitamine și minerale esențiale pentru menținerea sănătății.
Bulbul conține vitaminele C, E, B1, B3, B9, K, provitamina A, și este bogat în calciu, fier, potasiu, fosfor și iod.
Valori nutriționale pentru 100 de grame anghinare
Calorii: 22
Proteine: 2.7
Lipide: 0.2
Carbohidrați: 2.5
Fibre: 1.1
Beneficiile consumului de anghinare
- fortifică sistemul imunitar, prin conținutul bogat de vitamina C;
- asigură funcționalitatea optimă a metabolismului, prin complexul de vitamine B;
- previne și tratează anemia, grație fierului și cuprului din compoziție;
- protejează sistemul osos, fiind o sursă bună de vitamina K, cu rol crucial în sănătatea oaselor;
- stabilizează nivelul de glicemie în sânge și controlează eficient apetitul;
- stimulează procesul digestiv, fiind un diuretic natural;
- îmbunătățește activitatea bilei, grație cinarinei ce stimulează procesul de funcționare a bilei;
- protejează ficatul, datorită cinarinei și silimarinei;
- reduce nivelul de colesterol, prin proprietățile sale cianice;
- previne hipertensiunea arterială, întrucât conține o cantitate importantă de potasiu;
- furnizează un aport semnificativ de antioxidanți (quercitină, antocianină, cinarină, luteolină, silimarină) care protejează celulele organismului.
Autor: Roxana Florescu, publicat la data 24.06.2020
ÎNSCRIE-TE PENTRU A OBȚINE
10% WELCOME GIFT
LA ORICE COMANDĂ!