Transport gratuit peste 170 lei
Aplica

Sfaturi pentru cum să tai ceapa fără să lăcrimezi

Sfaturi pentru cum să tai ceapa fără să lăcrimezi

O activitate mai puțin plăcută în bucătărie constă în curățarea și tocarea cepei. Lacrimarea, principalul efect secundar al cepei, ne face să stăm cât

mai departe de ea. De ce lăcrimăm când curățăm ceapă? În compoziția cepei se regăsesc sulfoxizi aminoacizi, care la rândul lor formează acizii sulfenici în celulele componente ale acestei legume.

Odată cu tăierea cepei, enzimele încep să se separe, producând propantiol S-oxid, un compus cu sulf volatil. Acesta face ca ochii să lăcrimeze. Din fericire, există trucuri simplu de urmat. Ceapa nu își pierde din calitate, din gust și din aromă.

- Folosește un cuțit foarte ascuțit

Enzimele din ceapă eliberează, în momentul în care o tăiem, un gaz foarte iritant, care cauzează lacrimarea ochilor. Folosind un cuțit ascuțit, vei diminua procesul de rupere sau zdrobire al enzimelor, ameliorând această problemă.

- Bagă la congelator ceapa înainte de tăiere

Îngheață ceapa în congelator pentru 10-15 minute, înainte de a o toca. Acest proces determină înghețarea enzimelor, iar producţia de propantiol S-oxid este oprită.

- Aprinde o lumânare în apropierea tocătorului

Poate mai puțin cunoscut este faptul că gazul eliberat de ceapă este atras de flacăra lumânării. Aprinde o lumânare aproape de tocător în timp ce toci ceapa, pentru ca ochii tăi să nu se mai umple de lacrimi.

- Scufundă ceapa în apă înainte de tăiere

Pentru a evita lacrimile, înmoaie ceapa în apă, înainte de tăiere. Apa absoarbe gazul, iar procesul de lăcrimare va fi diminuat considerabil.

- Mestecă o bucată de pâine

Simplul mestecat al unei bucăți de pâine (chiar și al unei gume) ține la distanță iritațiile cauzate de tăierea cepei. Se pare că pâinea umezește gazele iritante, împiedicându-le să ajungă la nervii olfactivi și în canalele lacrimale.

- Unge cuțitul cu puțin oțet sau suc de lămâie

Conținutul de acid din sucul de lămâie (sau din oțet) va denatura starea enzimelor pe care ceapa le conține. Astfel, riscul de lăcrimare va fi mai mic.

NEWSLETTER
Bucură-te de avantaje! Fii cu un pas înainte, află secrete pentru o viață mai bună.
Abonare la newsletter
URMARITI-NE
MODALITATI DE PLATA

Ramburs * euPlatesc * Transfer bancar
CUMPARATURI SIGURE
GoGetSSL Site Seal
Rating
4.87
© Copyright 2016 - 2021 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termene si conditiiSOLSALANPC
Produse in magazin

Cauta dupa cuvantul cheie dorit