Living Feng Shui
Pozitia canapelei, amplasarea mobilierului si televizorului in camera de zi influenteaza enegia Qi benefica in dragoste, cariera, sanatate
Starea de bine, confortul pe care le simțim într-o casă, depind de energiile din living, numit și camera de zi.
În Feng Shui, livingul este încăperea din casă care, dacă are energia Qi activă, prin aceasta ne ajută să ne simțim bine, oferă confort financiar și potențial în toate domeniile, inclusiv în carieră, relații interpersonale, sănătate.
Reguli feng shui pentru amenajare living
Livingul este centrul activităților zilnice din oricare casă, cu toții ne dorim ca aspectul estetic al livingului să fie modern și să ne asigure confort energetic.
Pentru a benefica de energia Qi este necesar să ținem cont de câteva reguli feng shui vechi de mii de ani. Ele se referă la respectarea principiilor feng shui pentru mobilă, decorațiuni, plante, culori, tablouri, amulete feng shui.
Mobila pentru Living
Modul în care amenajăm livingul afectează calitatea energiei Qi și implicit, norocul în viață. De aceea amenajarea livingului în stil feng shui pune accentul pe sporirea gradului de confort prin amplificarea energiei Qi și blocarea energiei negative.
Fie că este vorba despre un living mic, un living de bloc sau un living open space cu bucătărie, de regulă mobila pentru living cuprinde canapea, fotolii, bibliotecă, mobilier TV, măsuță de cafea, șemineu.
În feng shui este important să alegem mobilă pentru living cu formă circulară, de pătrat, dreptunghi, indiferent dacă alegem mobilă clasică sau mobilă modernă, deoarece aceste forme transmit energia pozitivă, ce atrage armonia și sporește echilibrul.
A se evita aglomerarea livingului cu piese de mobilier inutile, pentru a nu bloca fluxul de energie Qi. Din același motiv, în feng shui este de preferat mobilierul care stă pe picioare, nu cel lipit de sol.
Mobilierul masiv se pretează pentru încăperi de dimensiuni peste 20 mp. Mobilierul modern, minimalist se potrivește pentru livingul mic de apartament.
Mobilierul nu trebuie să fie defect, rupt, pentru a nu atrage energie negativă, de aceea ar fi bine să fie înlocuit o dată la 9 ani.
Canapeaua și fotoliile trebuie să aibă un aspect îngrijit și se pot schimba și mai des, dacă se uzează. A se alege o canapea cu spătar și brațe, pentru a atrage stabilitate, echilibru.
Cel mai favorabil aranjament pentru living este compus dintr-o canapea cu trei locuri, o canapea două locuri, un fotoliu și o măsuță de cafea sau taburet pentru picioare.
Acest tip de aranjament este inspirat din Școala formelor Feng Shui, respectiv de teoria celor 4 Animale Celeste, dragon, tigru, țestoasă, phoenix. Această configurație îi favorizează pe toți membrii familiei.
A se evita modele cu X-uri pe uși, pe spătarul scaunelor, deoarece blochează energia prosperității, a sănătății, atrag obstacole.
Poziția Canapelei în Living
Principala regulă feng shui de amenajare a mobilierului în living ține de poziția canapelei pe care stă capul familiei, deoarece norocul, banii, starea de sănătate, depind de energia pe care o crează amplasarea acestei piese de mobilier în living.
Îndiferent de stilul de amenajare a livingului, în feng shui canapeaua trebuie să fie așezată cu spatele lângă un perete solid (atrage protecție, stabilitate).
A se folosi "poziția de comandă", adică a se așeza canapeaua astfel încât să vedem ușa și geamul când stăm pe aceasta, iar fereastra și ușa camerei ar fi ideal să fie în lateralele canapelei.
A nu se pune canapeaua sub grinzi, mai ales sub grinzile grele din structura de rezistență a casei, pentru că acestea trimit săgeți otrăvite, activează energia negativă, care atrage probleme pentru toți membrii de familie.
Amplasare TV în living și direcția de privit la TV
Majoritatea petrecem o mare parte a timpului în faţa micului ecran. În feng shui TV-ul are puterea de a amplifica energiile din living, de aceea el trebuie așezat numai pe locuri cu energie pozitivă, care se determină prin măsurători precise. Astfel, ne vom feri de ghinion, dureri de cap, afecţiuni oculare.
Locul în care așezăm TV-ul ne face să ne orientăm privirea pe o anumită direcție, atunci când vizionăm filme, știri, seriale, divertisment. De aceea ar trebui să alegem o direcție cu energie bună, care se determină prin calcul număr KUA personal și prin măsurători precise.
Oglinda pentru Living
Trucurile de amenajare a unui living de bloc de regulă includ folosirea oglinzilor de perete sau a pieselor de mobilier cu oglindă, care fac spațiul să pară mai mare.
În feng shui, oglinzile pentru living sunt de bun augur, cu condiția ca acestea să fie șterse săptămânal de praf. Cu această ocazie, se va elimina și energia negativă pe care o reflectă oglinda.
Oglinda din living trebuie să fie suficient de mare pentru a ne reflecta tot corpul atunci când stăm în picioare sau când ne așezăm pe canapea (să nu ne taie în mod simbolic picioarele sau capul, caz în care emite o energie ce atrage boli, ghinion, accidente).
Nu sunt de bun augur nici oglinzile formate din mai multe bucăți mici, deoarece, pe termen lung, afectează calitatea energiei din living.
Plante pentru Living
Plantele de interior sunt excelente înliving, deoarece atrag energia pozitivă ce sporește vitalitatea, duce la progres.
Câteva plante de interior benefice feng shui: begonia colorată, dracena, philodendron, gardenia, liliacul păcii, bambus, feriga, sporul casei, trandafir japonez, planta umbrelă, ficus.
Locul în care se așază plantele în living se stabilește conform cu formule din știința feng shui, iar ca regulă generală, acestea pot fi așezate în colțurile de Sud-Est, Est sau Sud ale livingului.
Culori pentru Living
Când alegem culorile pentru living nu trebuie să ținem cont doar de tendinţe şi de potrivirea cu mobilierul, ci și de energia pe care o emit. Fiecare culoare este strâns legată de cele cinci elemente: foc, pământ, metal, apă, lemn, are o anumită energie și un anumit efect psihologic.
Unele culori activează energia pozitivă și ne ajută să ne reîncărcăm bateriile, altele au efect relaxant, ne scapă de stres. Cele mai bune idei de amenajare pentru living cu bun feng shui păstrează o atmosferă neutră în care obiectele decorative sunt folosite pentru a da accente de culoare.
În amenajarea feng shui a livingului, pentru pereți se recomandă var sau tapet de nuanțe deschise, cu energie predominantă de tip yang: alb, bej deschis, crem, portocaliu deschis, roșu, verde, turcoaz, liliachiu.
Însă pentru a stabili un echilibru energetic, trebuie să folosim și nuanțe închise, cu energie yin: negru, bleumarin, albastru, gri, maron. Acestea sunt potrivite pentru covor, draperii și perdele, canapea.
Nu trebuie ignorat nici efectul psihologic al culorilor: negru predispune la depresie, iar roșu aprins la nervozitate, de aceea aceste culori se folosesc cu precauție. Violetul dă senzația de calm, galbenul aduce senzația de stabilitate, armonie etc.
Pentru persoanele tinere se recomandă în living un parchet în nuanță deschisă, care are energie yang ce predispune la activitate, iar pentru cele care vor să se retragă din câmpul muncii, un parchet în nuanță închisă, ce are energie de tip yin și ajută la relaxare.
Decorațiuni pentru Living
Gradul de confort este sporit în living cu ajutorul decorațiunilor, care îl și personalizează. Acestea nu trebuie să arate ostil (pistoale, tunuri, săbii, animale împăiate etc.), nu trebuie să aibă colțuri ascuțite (formă de stea etc.).
În feng shui sunt de bun augur: vaze, perne decorative, veioze, obiecte din cristal, bol decorativ. A se folosi în living fântâni arteziene de interior, acvariu, deoarece atrag energia pozitivă, care crește șansele de reușită, elimină problemele cu banii.
Amplasarea obiectelor care ne înconjoară, în feng shui se face pe baza unor măsurători precise, iar ca regulă generală un acvariu poate fi așezat în Nord, Est, Sud-Est.
Amulete pentru living
În living se recomandă amulete feng shui care activează energia pozitivă, blochează energia negativă:
- Copăcei cu cristale din ametist, agat, pentru sănătate
- Vasul Prosperității, pentru sporul întregii case
- Wu lou cu cei 8 nemuritori, pentru sănătatea și longevitatea familiei
- Mandarină și Pară pentru bogăție, Buddha vesel auriu, pepite, lingouri, cifra opt, Silaba Hum pe Floare de Lotus roz, atrag energia abundenței, a progresului
- Copăcel cu ochiul lui Horus, elimină energia furturilor, accidentelor
- Piatra îndeplinirii dorințelor, activează energia pozitivă
După amplasarea remediilor feng shui, la scurt timp se remarcă deblocarea energiilor, apar noi oportunități pe plan financiar, sentimental.
Tablouri pentru living
Odată ce am ales culorile, putem să completăm decorul livingului feng shui cu tablouri, care schimbă rezonanţa spaţiului locuibil, atrag energia pozitivă.
În feng shui, fie că este vorba despre tablouri pentru dragoste, tablouri decorative cu modele simple, clasice, abstracte, acestea trebuie să ofere o stare de spirit mai bună, armonie și echilibru.
De aceea, nu sunt recomandate tablourile care ilustrează portrete cu oameni triști, femeie singură, bărbat singur, animale feroce, furtună pe mare, scene de luptă, ceartă, animale care trag la jug etc.
Sunt de bun augur tablouri cu model abstract, pop-art, moderne sau clasice, care reprezintă peisaje cu flori, copaci, plante, apă curgătoare, lac, cascade, munți, scene de petrecere (nuntă, botez) etc.
Greșeli de amenajare în living
A nu se amenaja livingul în camera cea mai îndepărtată de ușa principală, pentru a nu atrage energia negativă, care reduce frecvența întrunirilor de familie, îndepărtează musafirii.
A nu se supra-aglomera livingul cu mobilier, pentru a nu bloca curgerea energiei Qi, ce atrage obstacole, ghinion.
A se evita iluminarea nepotrivită, fie prin folosirea becurilor de putere joasă sau a unor corpuri de iluminat insuficiente, fie prin blocarea iluminatului natural pe timpul zilei cu draperii groase.
Este de evitat aglomerarea spațiului cu decorațiuni care stârnesc amintiri neplăcute, au o energie ce produce suferință.
A nu se alege o canapea fără spătar și brațe, pentru că această formă are o energie ce nu oferă stabilitate și confort.
Plantele uscate au o energie extrem yin, a morții și blochează curgerea energiei Qi, atrag stagnare în viață.
Livingul nu trebuie să fie sub o baie situată la etaj sau la demisol.