Ziua în care „arde” iarna și învie primăvara – tradiții și obiceiuri

04.MARTIE.2019
Ziua în care „arde” iarna și învie primăvara – tradiții și obiceiuri

Categorie: Traditii Romanesti Autor: Maria Poinescu Zodiacool Foto:rador.ro

9 Martie este o zi importantă pentru credincioși, ei prăznuindu-i pe cei 40 de Mucenici care și-au dat viața pentru credința lor. Este o zi plină de

semnificații și cu numeroase tradiții și superstiții. Data de 9 Martie marchează totodată, pe lângă Mucenici, începerea anului agrar, conform calendarului iulian, dar și echinocțiul de primăvară. Focul în care și-au dat viața Mucenicii este simbol al „arderii” iernii și al revenirii la viață al primăverii. Este perioada în care sunt arse gunoaiele strânse din curte și grajduri, ca și uscăturile din grădină sau de pe câmp.

Acest ritual este întâlnit în principal în sudul Moldovei, în Crișana, Dobrogea, Banat, Oltenia și Muntenia. Astfel, se credea că în acest mod este ajutat Soarele să învingă frigul și să readucă echilibrul dintre lumină și întuneric. În unele zone ale țării, tinerii săreau peste focurile aprinse, cu scopul de a se purifica.

Bătrânii cred că Sfinții Mucenici se adună pe 9 Martie la soborul de dezghețare al pământului și de eliberare a căldurii. Pe vremuri, sătenii se adunau și băteau simbolic în pământ cu bâtele, similar mucenicilor, spunând „Intră frig și ieși căldură, / Să ne fie vreme bună / Pentru plug și arătură”.

Apropo de vreme, în această zi se pot face prognoze meteorologice pentru următoarea perioadă. Astfel, dacă plouă pe 9 Martie, va ploua și de Paște; vara va fi cu noroc, favorabilă culturilor, dacă tună în această zi; dacă este îngheț în noaptea dinainte, se anunță o toamnă lungă.

Dacă celelalte practici nu mai sunt respectate în mare parte, nu se poate spune și despre obiceiul de a se face 40 de „mucenici” (sau „sfințișori”, cum mai numiți) și de a se consuma 40 sau 44 de pahare de alcool. Bineînțeles, cifrele de mai sus nu sunt obligatorii.

Oricum ați petrece această zi, respectând sau nu vechile tradiții, vă dorim să aveți parte de fericire și de o primăvară frumoasă și călduroasă!

Continut Sponsorizat
loading...
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.