Ziua în care „arde” iarna și învie primăvara – tradiții și obiceiuri

04.MARTIE.2019
Ziua în care „arde” iarna și învie primăvara – tradiții și obiceiuri

Categorie: Tradiții Românești Autor: Maria Poinescu ZODIACOOL Foto:rador.ro

9 Martie este o zi importantă pentru credincioși, ei prăznuindu-i pe cei 40 de Mucenici care și-au dat viața pentru credința lor. Este o zi plină de

semnificații și cu numeroase tradiții și superstiții. Data de 9 Martie marchează totodată, pe lângă Mucenici, începerea anului agrar, conform calendarului iulian, dar și echinocțiul de primăvară. Focul în care și-au dat viața Mucenicii este simbol al „arderii” iernii și al revenirii la viață al primăverii. Este perioada în care sunt arse gunoaiele strânse din curte și grajduri, ca și uscăturile din grădină sau de pe câmp.

Acest ritual este întâlnit în principal în sudul Moldovei, în Crișana, Dobrogea, Banat, Oltenia și Muntenia. Astfel, se credea că în acest mod este ajutat Soarele să învingă frigul și să readucă echilibrul dintre lumină și întuneric. În unele zone ale țării, tinerii săreau peste focurile aprinse, cu scopul de a se purifica.

Loading...

Bătrânii cred că Sfinții Mucenici se adună pe 9 Martie la soborul de dezghețare al pământului și de eliberare a căldurii. Pe vremuri, sătenii se adunau și băteau simbolic în pământ cu bâtele, similar mucenicilor, spunând „Intră frig și ieși căldură, / Să ne fie vreme bună / Pentru plug și arătură”.

Apropo de vreme, în această zi se pot face prognoze meteorologice pentru următoarea perioadă. Astfel, dacă plouă pe 9 Martie, va ploua și de Paște; vara va fi cu noroc, favorabilă culturilor, dacă tună în această zi; dacă este îngheț în noaptea dinainte, se anunță o toamnă lungă.

Dacă celelalte practici nu mai sunt respectate în mare parte, nu se poate spune și despre obiceiul de a se face 40 de „mucenici” (sau „sfințișori”, cum mai numiți) și de a se consuma 40 sau 44 de pahare de alcool. Bineînțeles, cifrele de mai sus nu sunt obligatorii.

Oricum ați petrece această zi, respectând sau nu vechile tradiții, vă dorim să aveți parte de fericire și de o primăvară frumoasă și călduroasă!

loading...

O zi reușită se organizează după horoscop!

Alege să cunoști predispoziții, să afli cum poți avea o stare pozitivă și să-ți satisfaci curiozitățile despre lumea în care trăim.

Loading...
Ingrediente esențiale date în avanpremieră

Din cele interesate care nu seamănă cu nimic din ce-a fost, din ce este și din ce va fi. Azvârlim provocări în spațiu public și niscaiva specialități ca să iasă ceva legat, unitar, comestibil și apreciabil.

MAI JOS, GĂSEȘTI ARTICOLE PE ACELAȘI SUBIECT

Toate-s la subiect

Subiecte fierbinți și mii de producții validate de cititori, nu de critici. Ăia critică, de asta iau lovele, nu ca să aplaude!

Horoscoape, numere și alte capricii

Informații calde calde, savuroase și tot felul de curiozități din toate domeniile, numai bune de folosit zilnic în propriul beneficiu.

ZI DE ZI
Cele populare, din gură-n gură

Nu vă gândiți, vă rog, la necreștinești! Sperăm să nu ni le subtilizeze careva, că-s de-a casei și cititorii le tot bagă în fața ochilor.

Descoperiri simple și de efect

Trecute prin filtrul minții și prin condeiul străluciților prelucrători sunt băgate ca să ia fața. Cum vă place? Nouă, ne plac!

DESCOPERĂ
Ultraspecializate de calibru

Unii, mulți, foarte mulți, majoritatea, dintre dumneavoastră, stimați cititori, ați rămas uluiți de o chestie din aceste isprăvi. Și-s fără improvizații!

MAGAZIN ONLINE
Mai multe constatări, luate la un loc

Din păcate, din fericire, toate-s ale noastre. Chestia e că merg și pe la alte case, dar nu ne supărăm dacă ne citează.

UNIC ÎN ROMÂNIA

Astrologie ZODIACOOL

Cu certitudine este primul horoscop online personalizat pe ore din România

Calcule ZODIACOOL

Numerologie și primul calculator de date favorabile ZeRiXue

Feng Shui ZODIACOOL

Primul calculator Feng Shui online din România pentru dragoste, sănătate și bani.

Noutăți pe ZODIACOOL: Horoscop cu previziuni astrologice pentru dragoste și bani.

Vezi care sunt predispozițiile și fii la curent cu influența pe care o au planetele asupra vieții și asupra evenimentelor din viață. Horoscop anual cu previziuni pe dragoste și relații, carieră și bani, sănătate.

Horoscop azi pe zodii
DE INTERES
MAGAZIN ONLINE
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI

Rețele Sociale

Mod de plată

Abonează-te la newsletter pentru noutăți

© Copyright 2016 - 2019 ZODIACOOL SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.