Sfânta Parascheva – tradiții, obiceiuri și rugăciune grabnic ajutătoare

10.OCTOMBRIE.2019
Sfânta Parascheva – tradiții, obiceiuri și rugăciune grabnic ajutătoare

Categorie: Traditii Romanesti Autor: Andreea Inea Zodiacool Foto:media.realitatea.net

Cuvioasa Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă. Sărbătorită în fiecare an pe 14 Octombrie,

Sfânta Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Există numeroase tradiții și obiceiuri laice și creștinești legate de această zi. În mediul rural, în această zi se face simbolic „îngroparea” verii, printr-o masă comună la biserică cu bucate alese.

Acum, se dau de pomană must, vin roșu, pâine, lipie și grâu nou pentru sufletele celor ce nu mai sunt printre noi. Dar, similar zilei Sfintei Cruci, este indicat să nu se consume nuci sau alte legume și fructe care au semnul crucii.

Sfânta Parascheva este cunoscută în popor și ca Vinerea Mare de Toamnă și se ține post, în semn de smerenie față de chinurile pe care le-a suferit.

Această sărbătoare trebuie „ținută” în post și rugăciune, pentru a fi feriți de boli și necazuri. Din aceleași motive, nu se muncește în ziua Sfintei Parascheva. Sfânta este ocrotitoarea celor aflați la nevoie, a celor care se roagă din inimă și cred în ajutorul ei.

De asemenea, ea ajută fetele să se mărite cu cel sortit și femeile însărcinate să nască ușor.
Sfânta Parascheva este ocrotitoarea Moldovei, ale cărei moaște se află la Iași, unde se face pelerinaj în fiecare an pe 14 Octombrie.

Rugăciune către Sfânta Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii.

Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.

loading...
CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.