Ce trebuie să șții când folosești alcool în mâncăruri

Ce trebuie să șții când folosești alcool în mâncăruri
Vinul face echipa bună cu mâncarea, folosirea lui în bucătărie având multe implicații. Atunci când îl folosești la gătit, trebuie să știi că vinul are

trei întrebuințări principale în bucătărie. Folosit fie ca marinadă, fie ca ingredient pentru sosuri, fie pe post de condiment, vinul se adaugă în mâncare atunci când aceasta este aproape gata. De ce alcool în mâncare? Pentru că poate transforma o mâncare obișnuită într-una cu totul specială. Pentru că se combină foarte bine cu grăsimile și cu moleculele de apă și pentru că face mâncarea să miroase și să arate mult mai bine.

Cum obții cele mai bune arome cu ajutorul alcoolului

Momentul în care adaugi vinul este foarte important: alcoolul din vin se evaporă la 81 grade Celsius, iar apa fierbe la 100 grade Celsius. Dacă ții preparatul pe foc mai mult timp, alcoolul se evaporă înainte ca sosul să scadă. Așadar, în funcție de cât de mult lași vinul să se evapore, un procent cuprins între 0%-60% din alcool va rămâne încă în compoziție.

Pentru a obține cele mai bune arome

- Timpul de gătit mai lung duce la o scădere a cantității de alcool, ceea ce înseamnă o concentrare a aromei și gustului

- Un vin cu arome de fructe sau legume va ‘’împrumuta’’ aceste arome întregului fel de mâncare

- Vinul dulce va conferi arome dulci preparatului final

- Nu folosi cantități mari de vin în mâncare, deoarece poate elimina gustul original al mâncării

Marinada de vin frăgezește carnea

Din vin poți obține o marinadă foarte bună pentru peşte sau carne, în general.

În cazului peștelui, marinada cu vin conferă acestuia suculență, fără a fi necesară folosirea grăsimii. Ȋn plus, peștele nu se va mai usca la fel de repede. Știai că un vin mai acid poate avea același efect ca o lămâie stoarsă sau puțin oțet?

Marinada pe baza de vin folosită la prepararea cărnurilor frăgezește fibrele acestora, înainte de a fi gătite. Astfel, carnea va fi gătită mai repede și va avea o aromă mai intensă.

Sosurile pe bază de vin – sfaturi utile

- Sosul din vin alb trebuie ținut pe foc foarte puțin timp (alcoolul se evaporă foarte repede)

- Sosurile pe bază de vin roșu trebuie ținute mai mult pe foc (altfel, preparatul va căpăta o nuanță purpurie)

Bine de știut

- Mai poți folosi vinurile și la finalul procesului de gătit

- Mâncarea stropită cu vin la final va avea aromă mai proaspătă și mai răcoritoare

- Vinul adăugat prea târziu va conferi preparatului o tentă dură/alcoolică

- Vinul alb și berea sunt potrivite pentru preparatele cu carne slabă

- Vinul roșu și berea brună sunt recomandate pentru carnea roșie

CONTINUĂ SĂ CITEȘTI
Rețele Sociale
Mod de plată
Abonează-te la newsletter pentru noutăți
© Copyright 2016 - 2020 Zodiacool SRL - Toate drepturile rezervate. Termeni.